Terug naar actueel

Wekelijkse update coronacijfers

In de afgelopen week zijn er 44% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, is met 20% gestegen. Op de IC werden 14% meer nieuwe COVID-19-patiënten opgenomen. De stijging van meldingen zet door.

Positieve testen
In de afgelopen week kregen 25.751 mensen een positieve testuitslag. Dat is 44% meer dan de week ervoor, toen 17.832 mensen een positieve testuitslag kregen. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners steeg van 105 naar 152. De afgelopen week lieten 198.418 mensen zich testen, dat is een kwart meer dan de week ervoor, toen waren het er 157.740. Het percentage positieve testen in de GGD-teststraten steeg van 10,3% naar 12,0%. De stijging in het aantal positieve coronatesten lijkt te komen door de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect.

Stijging te zien in alle regio’s en alle leeftijdsgroepen
In alle leeftijdsgroepen nam het aantal positieve testen toe. In de groep onder de 50 jaar was het aantal meldingen, net als de week ervoor, het hoogst. In alle veiligheidsregio’s is een toename van het aantal gemelde positieve testen zichtbaar.

Ziekenhuis- en IC-opnames
Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen steeg met 20% van 321 naar 385 mensen. Op de IC werden 14% meer nieuwe COVID-19-patiënten opgenomen dan de week ervoor: 81 mensen in de afgelopen week, waar dat een week eerder 71 mensen waren.

De ziekenhuisopnames verschillen per regio. In de afgelopen week werden, in vergelijking met het aantal inwoners in de regio, de meeste patiënten uit de regio’s Limburg-Noord, Gelderland-Midden, IJsselland en Limburg-Zuid met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. De meeste mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen zijn niet gevaccineerd. Op de intensive-careafdelingen is 4 op de 5 COVID-19-patiënten niet gevaccineerd.

Reproductiegetal
Het reproductiegetal is gestegen van 1,12 naar 1,20 en ligt hiermee nog steeds boven de 1. Dit betekent dat 100 mensen die corona hebben samen 120 nieuwe personen besmetten. Het virus verspreidt zich dus weer meer.

Bekijk voor meer informatie het nieuwsbericht en de wekelijkse update van het RIVM.

Disclaimer