Besmettingen
- Positieve testen

Positief geteste mensen

Door het aantal positief geteste mensen bij te houden krijgen we een beeld van hoe snel het virus zich verspreidt voordat het de intensive care bereikt. Hierdoor blijven we voorbereid.

Laatste waardes verkregen op vrijdag 3 december. Wordt dagelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Gemiddeld aantal positief geteste mensen over de afgelopen 7 dagen

21.579

Dit getal laat zien van hoeveel mensen gemiddeld over de afgelopen 7 dagen gemeld is dat ze positief zijn getest op het coronavirus.

Op vrijdag 3 december zijn er 21.612 positieve testen gemeld.

Waarde van vrijdag 3 december · Bron: RIVM

Gemiddeld percentage positief geteste mensen over de afgelopen 7 dagen

20,3%

Dit getal laat het gemiddeld percentage mensen zien dat de afgelopen 7 dagen positief getest zijn op het coronavirus.

Op woensdag 1 december zijn er 18,9% positieve testen gemeld.

Meer over percentage positief geteste mensen over de afgelopen 7 dagen in de Cijferverantwoording

Waarde van woensdag 1 december · Bron: RIVM

Aantal positief geteste mensen door de tijd heen

Deze grafiek laat zien van hoeveel mensen gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus.

Deze grafiek laat het geschatte aantal besmettelijke mensen door de tijd heen zien. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.

Bekijk de uitgelichte gebeurtenissen

 • Testen met positieve uitslag, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • Testen met een positieve uitslag
 • Uitgelichte gebeurtenis

Bron: RIVM

Aantal positief geteste mensen per gemeente of veiligheidsregio

Deze kaart laat zien van hoeveel mensen in een gemeente of veiligheidsregio op één dag is gemeld dat ze positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners.

Landelijk zijn er per 100.000 inwoners gemiddeld 123,7 mensen positief getest.

Waarde van vrijdag 3 december · Bron: RIVM

Positieve testen per leeftijdsgroep door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen in een bepaalde leeftijdsgroep positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners. In de grafiek tonen we ook gemiddelden over de afgelopen zeven dagen. Let op dat de cijfers niet overeenkomen met het aantal positief geteste mensen dat op andere plekken op deze pagina staat. Dit komt doordat de gegevens uit een andere databron komen. In dit bestand worden andere datums gebruikt, namelijk vooral de eerste ziektedag. Lees hier meer over in de cijferverantwoording.

Selecteer één of meerdere leeftijdsgroepen om deze te bekijken

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen in een bepaalde leeftijdsgroep positief getest zijn op het coronavirus, per 100.000 inwoners. In de grafiek tonen we ook gemiddelden over de afgelopen zeven dagen. Let op dat de cijfers niet overeenkomen met het aantal positief geteste mensen dat op andere plekken op deze pagina staat. Dit komt doordat de gegevens uit een andere databron komen. In dit bestand worden andere datums gebruikt, namelijk vooral de eerste ziektedag. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
 • Alle leeftijden
 • De laatste dagen zijn niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen

Bron: RIVM

Ontwikkeling aantal positieve testen

Deze grafiek geeft in procenten weer of in de afgelopen zeven dagen meer of minder mensen positief zijn getest op corona dan in de zeven dagen ervoor. Dit noemen we ook wel het groeigetal. Een rode balk (positief groeigetal) betekent dat meer mensen positief zijn getest. Een blauwe balk (negatief groeigetal) betekent dat minder mensen positief zijn getest.

Deze grafiek geeft in procenten weer of in de afgelopen zeven dagen meer of minder mensen positief zijn getest op corona dan in de zeven dagen ervoor. Dit noemen we ook wel het groeigetal. Een rode balk (positief groeigetal) betekent dat meer mensen positief zijn getest. Een blauwe balk (negatief groeigetal) betekent dat minder mensen positief zijn getest. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.

Waarde van vrijdag 3 december · Bron: Ministerie van VWS op basis van RIVM

Positief geteste personen via GGD-teststraten

De cijfers hieronder geven inzicht in het aantal testen via de GGD-teststraten en van welk deel daarvan de uitslag positief is. Als het percentage positieve testen toeneemt kan dat erop wijzen dat de verspreiding van het virus toeneemt. Let op: de meeste testen lopen via de GGD, maar dit geldt niet voor alle testen. Daarom wijkt het absolute aantal positief geteste personen af van het aantal positief testen door de GGD.

Laatste waardes verkregen op vrijdag 3 december. Wordt dagelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Gemiddeld aantal GGD-testen over de afgelopen 7 dagen

96.804

De testen waarvan de uitslag nog niet bekend is, zijn niet meegenomen in dit getal.

Op woensdag 1 december zijn er 102.807 GGD-testen uitgevoerd.

Waarde van woensdag 1 december · Bron: RIVM

Gemiddeld percentage positief geteste personen via GGD-teststraten over de afgelopen 7 dagen

20,3%

Dit getal laat het percentage positief geteste personen via GGD-teststraten zien, waarvan de uitslag bekend is. Dit is een gemiddelde over de afgelopen 7 dagen.

Dit zijn gemiddeld 19.652 van 96.804 tests over de afgelopen 7 dagen, met een bekende uitslag.

Waarde van woensdag 1 december · Bron: RIVM

Aantal testen door de tijd heen

Deze grafiek laat het dagelijks aantal bekende testuitslagen in de GGD-teststraten door de tijd heen zien, en hoeveel daarvan een positieve uitslag hebben. De gegevens zijn gesorteerd op de datum waarop de test bij de GGD plaatsvond. Het duurt gemiddeld één tot twee dagen voordat testuitslagen bekend zijn.

Deze grafiek laat zien van hoeveel mensen gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
 • Testen met een uitslag, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • Testen met een uitslag
 • Testen met een positieve uitslag, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • Testen met een positieve uitslag

Bron: RIVM

Gearchiveerde grafieken

De grafieken hieronder worden niet meer bijgewerkt. Meer informatie en databestanden staan in de Cijferverantwoording.

Percentage positieve testen door de tijd heen

Deze grafiek wordt niet meer bijgewerkt.

Deze grafiek laat het dagelijks percentage GGD-testen zien met een positieve uitslag, ten opzichte van alle GGD-testen van die dag waarvan de uitslag bekend is. De gegevens zijn gesorteerd op de datum waarop de test bij de GGD plaatsvond. Het duurt gemiddeld één tot twee dagen voordat testuitslagen bekend zijn.

Het percentage positieve testen is niet gemakkelijk meer te vergelijken door de tijd heen. Lees de toelichting in de Cijferverantwoording.

Deze grafiek laat het dagelijks percentage GGD-testen zien met een positieve uitslag, ten opzichte van alle GGD-testen van die dag waarvan de uitslag bekend is. De gegevens zijn gesorteerd op de datum waarop de test bij de GGD plaatsvond. Het duurt gemiddeld één tot twee dagen voordat testuitslagen bekend zijn. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
 • Percentage positieve testen, gemiddelde over de afgelopen zeven dagen
 • Percentage positieve testen

Bron: RIVM