Het aantal positief geteste mensen laat zien hoe ver het virus in de samenleving is verspreid. Het dashboard geeft veel informatie over de positieve testen. Waar moet je op letten?
Dit artikel geeft uitleg bij ‘Positieve testen ’ op het dashboard. Daar vindt u ook de actuele cijfers.
Als iemand positief is getest op het coronavirus, moet de testende organisatie de uitslag wettelijk verplicht doorgeven aan het RIVM. Op de pagina staat het totaal aantal meldingen van positieve testen van de afgelopen dagen en het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen. Er is een verdeling gemaakt in de de uitslagen van alle uitvoerders (onder andere GGD, ziekenhuizen, verpleeghuizen en sommige commerciële aanbieders van testen) en de uitslagen van testen die de GGD'en hebben afgenomen.
In Amsterdam wonen natuurlijk meer mensen dan in Bergeijk. Om gemeenten met verschillende inwonersaantallen toch met elkaar te vergelijken, toont het dashboard het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners.
De grafiek ‘Verdeling naar leeftijd’ laat zien hoe het virus zich verspreidt onder jong en oud. Als iedere leeftijdsgroep in Nederland dezelfde kans zou hebben om besmet te raken, zouden alle lijnen parallel lopen. Maar dat is (natuurlijk) niet zo.
Kies je in de grafiek met de muis een datum, dan is bijvoorbeeld te zien dat op 6 maart 2022 ruim 742 mensen tussen 20 en 29 jaar positief getest waren. Dat is ruim tweemaal zoveel als het gemiddelde van de bevolking. In de categorie 70 - 79 jaar waren op 6 maart ruim 148 mensen positief getest: veel minder dan gemiddeld.
Lees ook het artikel over de GGD-teststraten