Terug naar alle artikelen

Positieve testen: de verspreiding van het virus

Het aantal positief geteste mensen laat zien hoe ver het virus in de samenleving is verspreid. Het dashboard geeft veel informatie over de positieve testen. Waar moet je op letten?

Zorgmedewerker neemt test af

Dit artikel geeft uitleg bij ‘Positief geteste mensen’ op het dashboard. Daar vindt u ook de actuele cijfers.

Als iemand positief is getest op het coronavirus, moet de testende organisatie de uitslag wettelijk verplicht doorgeven aan het RIVM. Bovenaan de pagina zie je links het totaal aantal meldingen van positieve testen van de afgelopen 24 uur (werkdagen tot 10.00 uur ‘s ochtends). Dit zijn uitslagen van onder andere GGD (ongeveer driekwart van alle tests) en ziekenhuizen, verpleeghuizen en ook sommige commerciële aanbieders van testen (de rest).

Aantal positieve testen/gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners

Waar wonen positief geteste mensen?

In Amsterdam wonen natuurlijk meer mensen dan in Bergeijk. Om gemeenten met verschillende inwonersaantallen toch met elkaar te vergelijken, toont het dashboard het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Je kunt op het kaartje ook veiligheidsregio’s met elkaar vergelijken.

Verdeling positief geteste mensen in Nederland

Hoe oud zijn positief geteste mensen?

Let op: deze grafiek wordt niet meer getoond op het coronadashboard.

De grafiek ‘Verdeling naar leeftijd’ laat zien hoe het virus zich verspreidt onder jong en oud. In de grijze balken links zie je de leeftijdsgroepen in Nederland. In de blauwe balken rechts zie je hoeveel procent van de positief geteste personen deze leeftijd heeft.

Verdeling naar leeftijd

Als iedere leeftijdsgroep in Nederland dezelfde kans zou hebben om besmet te raken, zouden alle blauwe balken even lang zijn als de grijze balken. Maar dat is (natuurlijk) niet zo. In het plaatje hierboven zie je in de grijze balken links dat 12,8% van de bevolking tussen de 20 en 29 jaar oud is. In de blauwe balken zie je dat op 16 februari 16% van het aantal positief geteste mensen in deze leeftijdsgroep valt. Tachtigers testen dus iets vaker positief dan je zou verwachten op basis van de hoeveelheid Nederlanders in deze leeftijdsgroep.

Lees ook het artikel over de GGD-teststraten

Onderwerpen
Disclaimer